Skip to content
employee onboarding

Checklista för en lyckad onboarding av nyanställda

Som vi sagt många gånger förut är det vanligt för SMFs som är mitt i sin tillväxtfas att fokusera mer på de ekonomiska aspekterna av företaget istället för de mänskliga. Men man får inte glömma bort vikten av en bra onboarding för att se till att nyanställda medarbetare integreras väl i teamet. Det är absolut nödvändigt för att kunna fortsätta växa.

Nyanställda borde känna sig välkomna, förstå sina arbetsuppgifter och ansvar från dag ett för att kunna passa in.

 

Onboarding processen

Det vi kallar ‘onboarding’ innefattar bland annat tiden som det tar för en medarbetare att bli införstådd i företagets alla aspekter, sin position och ansvarsområden. Men egentligen startar den mycket tidigare än när de skriver på sitt kontrakt eller sätter sig vid sitt skrivbord. För att lyckas med att välkomna en nyanställd på bästa sätt måste HR representanten som är ansvarig för onboarding tänka på hur de kan göra hen bekväm redan från rekryteringen.

Det finns många olika onboarding processer, de beror alltid på det individuella företaget, hur de leds och av vem. Men det finns några detaljer som är viktiga att alltid komma ihåg och som kommer att hjälpa dig att göra nya medarbetare bekväma från första dagen.

 

Checklista för att välkomna nya medarbetare


Innan första dagen

  • Jobberbjudande & Rekryteringsprocess: Detta är det första steget i en onboarding, eftersom ett första intryck av företaget och även jobberbjudandet kan spela stor roll i deras syn på företaget i framtiden. Var uppriktig när du beskriver arbetsuppgifterna och ansvarsområden för positionen och behandla alltid kandidater professionellt och med respekt.
  • Arbetsutrustning: Under urvalsprocessen bör du börja tänka på vilken utrustning den nyanställda kommer behöva för att göra sitt jobb. Skrivbord, stol och dator? Vart på kontoret ska hen jobba? Behöver de ett email konto, nyckelkort eller tillgång till interna system?
  • Informera teamet: Det är väldigt viktigt för att den nyanställda inte ska känna sig utanför när hen börjar. Informera teamet om att en ny medarbetare kommer att börja några dagar innan första dagen. Om de kommer att ha en handledare se till att de vet när den nyanställda anländer så de har tid att träffas och presenteras. Om kontraktet inte ännu är påskrivet, se till att ha det redo.
  • Välkomstmail och Välkomstkit: När du gett kandidaten de goda nyheterna om att de fått jobbet, skicka även ett bekräftelsemail med information om företaget, arbetsschema, inloggningsuppgifter och information om hens första dag. Det är också viktigt att informera om vad hen behöver ta med sig den första dagen.
    Allt detta borde redan ha diskuterats över telefon vid anställningserbjudandet, men det är bra att repetera i ett mail så att inget missas.

 

Första dagen

Från allra första stunden som den nyanställda sätter sin fot på arbetsplatsen måste vi se till att de känner sig bekväma och välkomna. Om du som HR representant är den enda personen från företaget som den nya medarbetaren tidigare har haft kontakt med så är det bra om du är där för att möta upp och visa hen runt på arbetsplatsen och introducera för alla medarbetare. Du kan även förbereda en gruppaktivitet så att alla kan börja lära känna varandra, eller arrangera gemensam lunch med resten av teamet.
Men glöm inte heller att det är viktigt att hitta en balans och inte överväldiga dem med för mycket saker på en gång, så se till att de har lite tid att sätta sig ner och läsa igenom sina arbetsuppgifter. Om kontraktet inte är påskrivet redan, glöm inte att göra det innan slutet av dagen!

 

Uppföljning

Efter ett par dagar, boka in ett kort möte med den nyanställda för att prata om deras första intryck och hur de förhåller sig till den utsatta veckoplanen med arbetsuppgifter. Planera ett till samtal för återkoppling efter en månad tillsammans med deras handledare för att vara säker på att alltid har gått rätt till och alla är bekväma med sina ansvarsområden och uppgifter.

 

Ladda ner din Checklista för Onboarding

En lyckad onboarding har många små detaljer som verkligen gör skillnaden. För att inte glömma bort någon av dem kan du ladda ner vår checklista för onboarding och alltid vara redo för att ta emot nyanställda på bästa sätt!

This post is also available in: English US Español Nederlands Italiano English UK

Related Posts

Leave a Comment