Skip to content

Förbättra er arbetsmiljö med gröna växter och dagsljus

Att vi svenskar har en särskild förbindelse till naturen är nog något som de flesta redan vet om och det reflekteras även i typisk Skandinavisk design. Men hur viktig är naturen egentligen för oss och hur kan den påverka vår arbetsmiljö?

På Radiumhospitalet i Norge gjordes en undersökning av effekten som växter och ljus på arbetsplatsen har på de anställdas hälsa. Det visade sig att med hjälp av naturlig grönska och dagsljus sänktes den kortvariga sjukfrånvaron från 15% till 5% på mindre än 6 månader.
Lunds Universitet håller även på med en avhandling där de studerar hur olika arbetsmiljöer påverkar de anställda, med särskilt fokus på miljöer med gröna växter jämfört med de som inte har det.

 

Gröna växter och plantor

Medarbetare som jobbar på kontor med mycket växter och naturligt ljus uppger att de trivs väldigt bra, att det hjälper med att minska stress och ökar kreativitet. Växter förbättrar även luften, vilket ofta är något som glöms bort när man pratar om arbetsmiljö. Att ha plantor på arbetsplatsen hjälper till med att hålla luften renare och luftfuktigheten på en bra nivå. Särskilt på kontor med mycket datorer som ger ifrån sig dåliga partiklar och damm är det viktigt med gröna växter som balanserar upp luftkvaliteten. Självklart går det alltid att öppna ett fönster för att få in frisk luft, men jobbar du inne i en stad eller nära en trafikerad väg kan det göra mer skada än nytta.

Om du är orolig över allergier är det bäst att först höra med dina medarbetare om det är någon som får allergiska reaktioner av plantor, men en tumregel är att undvika blommor och framförallt de som doftar mycket. Även de som inte är allergiska kan störas av för starka dofter. Gröna plantor är oftast mer allergivänliga och även lättare att ta hand om än blommor. Rekommenderade plantor är bland annat Elefantöra, Monstera, palmer eller succulenter.

 

Naturligt dagsljus

Förutom växter är det även viktigt att ha bra belysning och gärna så mycket naturligt ljus som möjligt. Jobbar man framför en dator 8 timmar om dagen så kan så kallat ‘blått ljus’ från skärmen orsaka huvudvärk, trötthet och till och med skada ögonen.
Under vinterhalvåret, framförallt norrut, är det därför extra viktigt att se till att belysningen är så naturlig som möjligt när vi har kortare dagar och mindre dagsljus. Det finns artificiella lysrör som ska vara så lika dagsljus som möjligt, se till att investera i dessa nästa gång ni behöver byta lampor.

 

Börja förbättra er arbetsmiljö redan idag

Börja med att köpa in plantor och växter till arbetsplatsen, efter att du hört efter med medarbetarna om eventuella allergier. Placera ut dem runt om på arbetsplatsen på ställen där de får dagsljus men inte i direkt solljus, gärna på skrivbord vid datorerna. Se även till att bestämma vem som är ansvarig över att vattna växterna så att de inte vissnar.
Om du vill gå mer åt det extrema hållet och satsa hårt på det som kallas biofilisk design så kan du till och med investera i en ‘växtvägg’. Detta är, precis som det låter, en hel vägg av plantor som en vertikal trädgård. Dessa väggar har blivit mer och mer populärt de senaste åren och gör underverk för arbetsmiljön.

Vare sig du väljer en minimalistisk eller extrem stil så kommer införandet av gröna växter på arbetsplatsen snabbt att löna sig. Med alla hälsofördelar som det för med sig kommer det resultera i mindre sjukfrånvaro och mer engagerade och produktiva medarbetare. Det är en win-win!

 

Related Posts

Leave a Comment