Gratis mall för att skapa ditt företags organisationsschema

Varje företags uppbyggnad är unik och på ett mindre företag kan det kännas onödigt med ett organisationsschema för att se uppbyggnaden av medarbetare och arbetslag.
Men i takt med att företaget växer så kommer behovet för ett diagram som visar strukturen och alla anställda, också att växa.
Ett organisationsschema hjälper HR och ledningen att få en överblick över alla som är involverade inom organisationen. Det underlättar även för nyanställda att kunna se uppbyggnaden av olika arbetslag, vem som rapporterar till vem, alla medarbetares positioner inom organisationen och hur länge de arbetat där.

Att skapa ett organisationsschema och sen hålla det uppdaterat kan dock vara både tidskrävande och krångligt. Många väljer att betala för att skapa organisationsschemat i ett program eller genom en mall, det de inte vet är att Factorial HR systemet skapar schemat helt automatiskt.

I Factorial´s HR system skapas företagets organisationsschema automatiskt när nya anställda läggs till i kontot eller om en person lämnar. Så funkar Factorials organisationsschema.

 

Hur skapar man ett organisationsschema?

För att skapa företagets organisationsschema måste du först och främst ha företagets struktur och uppbyggnad helt klar för dig. Alla anställda, vem eller vilka de rapporterar till, olika arbetslag och titlar. På många arbetsplatser är det Human Resources avdelningen som har ansvaret att skapa detta schema och hålla det uppdaterat, men det är lättare sagt än gjort.

Vi rekommenderar att du startar med ett vanligt A4 ark, skriv ner alla arbetslag på företaget och vilka personer som jobbar inom vad. Beroende på storleken på ditt företag kan det krävas ett papper per arbetslag.
Därefter börjar du med personen ansvarig i respektive arbetslag, under drar du en linje till de personer som rapporterar till hen.
Att börja från ´toppen´ av företaget och jobba neråt i hierarkin är det lättaste sättet för att få fram strukturen.

De vanligaste detaljerna att inkludera i organisationsschemat är Namn, Jobbtitel eller Position och arbetslaget hen tillhör, men även startdatum och kvalifikationer kan vara intressant att ta med, beroende på om du har plats i schemat.
När du har listat alla inom företaget och länkat till respektive handledare och arbetslag kommer du ha en grund-idé för hur organisationsschemat kommer att se ut.

Visste du att du kan skapa ditt företags organisationsschema helt automatiskt och utan nedladdning av program på bara ett par sekunder med Factorial Human Resources system?

 

Förslag på olika typer av organisationsscheman

  • Horisontellt Organisationsschema

En horisontell layout kan hjälpa dig att se företagets struktur, från vänster till höger. Denna typ av organisationsschema är bäst anpassad för mindre företag. Nedan har du ett exempel:

 

  • Vertikalt Organisationsschema

Beroende på storleken på ditt företag kan det vara lättare att använda sig av en vertikal layout istället. Här byggs schemat från toppen och nedåt, som i exemplet nedan:

 

  • Stora företags organisationsscheman

Ju större företaget är desto mer komplicerat kommer organisationsschemat att bli. I illustrationen nedan kan du se hur stora verksamheter som Amazon, Google, Facebook, Microsoft, Apple och Oracle har arrangerat sina organisationsscheman.

 

Ett program som skapar ditt organisationsschema automatiskt

Om du inte vill slösa massa tid på att skapa ditt eget organisationsschema och konstant behöva uppdatera det så kan du använda dig av Factorial´s HR system!

Factorial är ett human resources system för små och medelstora företag.
Utan nedladdning och utan gräns för antalet anställda inom din organisation erbjuder Factorial en mängd med lösningar för HR processer och administration. Utöver det automatiska organisationsschemat har du även tillgång till semesterlista och frånvarorapportering, dokumenthantering och tidrapportering, på alla enheter med internet och en webbläsare. 

 

Så funkar Factorial HR’s Organisationsschema

När du använder Factorial uppdateras organisationsschemat automatiskt när du lägger till en ny anställd i systemet eller tar bort en som lämnat företaget. Det enda du behöver göra är att utse handledare som personen rapporterar till, och vice versa, sen uppdateras schemat automatiskt.

 

Kom ihåg att beroende på hur många anställda och olika arbetslag företaget har så kan schemat se väldigt annorlunda ut.

 

Om du vill skapa ditt företags organisationsschema på endast några minuter, registrera dig på Factorial:


Ladda ner en PowerPoint mall för organisationsscheman

Ladda ner den här mallen om du vill skapa ett organisationsschema i PowerPoint, i denna kan du anpassa och lägga till så många anställda du vill.

Ladda ner en gratis PowerPoint mall

 

Ladda ner en Word mall för organisationsscheman

Ladda ner den här mallen om du föredrar att skapa schemat i Word.

Ladda ner en gratis Word mall

 

This post is also available in: English US Español Nederlands Italiano Deutsch English UK Français Português PT Português BR Mexican

Leave a Comment