Skip to content

Avancerade Human Resource Rapporter – HR KPI och Analyser

För varje dag förstår fler och fler HR avdelningar vikten av att skapa rapporter från analyser av medarbetares data för att ta viktiga beslut. Human Resources rapporter är användbara för att hitta möjligheter, svagheter eller ta beslut grundade på riktig fakta, som kan hjälpa små och medelstora företag att göra rätt val.

Om du vill veta mer om vikten av att använda KPI och Nyckeltal för HR kan du läsa vår artikel!

6 typer av rapporter och analyser för Human Resources

Det finns många olika rapporter och analyser som kan vara användbara för Human Resources avdelningen. Här är några exempel:

 

Ålder

En rapport över de olika åldersgrupperna inom företaget. Dessa är särskilt hjälpsamma för att se medelåldern inom företaget och förstå den nuvarande situationen och nödvändigheter hos dina medarbetare. Grundat på denna data kan du se företagets medelålder och ta beslut för vilka förmåner eller event som är mest uppskattat hos dina medarbetare.

 

Ersättning

Rapporter över ersättning och löner är användbart för att kunna se om företaget erbjuder en konkurrenskraftig ersättning jämfört med lediga jobb på arbetsmarknaden just nu. Att veta medelvärdet av ersättning som erbjuds på företaget, kan hjälpa för att identifiera sätt att optimera den. Till exempel, erbjuda bonusar vid uppnådda mål eller anordna tävlingar med pris. Att se till att medarbetare är nöjda med sin lön är A och O för att behålla dem.

Annan viktig information för HR avdelningen är att veta skillnaden på löner mellan olika avdelningar och även olika kön, för att motverka diskriminering och stänga lönegapet.

 

Antalet medarbetare

För företag som växer snabbt eller nyligen har startats kan det vara intressant att se sin tillväxt av medarbetare för de senaste månaderna. Med en hög tillväxthastighet kanske du behöver vara extra noga med att se till att de nyare anställda har kommit in i jobbet ordentligt och har börjat lära känna sina kollegor.
Teambuilding aktiviteter är vanligt förekommande hos team som anställer i en snabb takt och har växt snabbt under en kort tid. En del företag erbjuder gemensam frukost på arbetsplatsen en dag i veckan för att ge plats åt interaktion i en avslappnad miljö mellan alla medarbetare. Andra anordnar grupp aktiviteter som room escapes eller after work.

 

Retention

Rapporter över retention tillåter HR avdelningen att veta hur länge en anställd stannar inom företaget. Ofta är retention nära relaterat till motivation hos medarbetare och arbetsmiljö. Det är normalt att en anställd har mindre motivation då och då, så om din personal har en låg motivation inom företaget borde du vara vaksam och försöka göra förändringar för att få upp den. Kostnaden för en medarbetare som jobbat inom företaget under en kort tid är hög och om hen lämnar förlorar du inte bara pengar, utan även en del av företagets kunskap och historia. Med denna data kan du lättare se om du har en hög omsättning av personal, och i så fall kunna göra förändringar för att behålla personal bättre.

 

Omsättning

Starkt anknuten till den föregående punkten, denna rapport visar hur många som lämnat företaget sen den valda tidpunkten. Denna information är användbar för att kunna veta kostnader som spenderas varje månad på grund av personalomsättning. Det är inte bara jobbannonser och rekrytering som måste räknas med, även kostnader för att träna upp den nya anställda och de pengar som förloras under denna period innan den anställde börjar tjäna in pengar för företaget.

 

Skapa rapporter automatiskt

Det finns ett enkelt sätt att få dessa rapporter, utan att själv behöva spendera timmar på räkna ut och lägga in datan i diagram. Om du redan använder dig av Factorials HR system har du tillgång till sektionen Rapporter och Analyser, kan du skapa dina egna rapporter grundade på analyser av datan om företaget som redan finns i systemet. Du kan även ta hjälp av tipsen i det här inlägget för att komma igång!

This post is also available in: English US Español Nederlands Italiano Deutsch English UK Mexican

Related Posts

Leave a Comment