Cookies hjälper oss att förbättra användarupplevelsen och anpassa innehåll och marknadsföring. Genom att använda vår hemsida så accepterar du användandet av cookies.

Vad är en Fakultet?

Fakultet är en matematisk formel som representeras av ett utropstecken (!). I formeln multiplicerar man alla heltal som existerar mellan nummer 1 och den angivna faktorn.

Här är ett exempel:

7! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 * 7 = 5.040

I den här formeln kallas nummer 7 för den sjunde fakulteten och multipliceras med alla nummer som föregår nummer 7.

Om du nu känner för att ge upp uträkningen ska jag erkänna att det finns en knapp på din miniräknare som räknar ut fakulteten av det nummer du behöver automatiskt. Leta efter en knapp med symbolen ´x!´ eller ´n!´.

Exempel på fakultet formler

1! = 1 * 1 = 1
3! = 1 * 2 * 3 = 6
10! = 1 * 2 * 3 … 8 * 9 * 10 = 3.628.800

Kan man räkna ut fakulteten av numret 0? Om vi går tillbaka till definitionen av fakultet kan vi se att det inte fungerar att räkna ut 0, då formeln kräver positiva heltal för att räkna ut en fakultet.

Dock så finns det en matematisk regel att fakulteten av 0 är 1.

0! = 0 x 0 = 1

Användandet av fakultet funktionen

Det är vanligt att använda fakultet funktionen vid uträknandet av antalet kombinationer och utfall.

Till exempel:

Om du har 4 tavlor och vill hänga upp dem på väggen på rad, så kan du använda fakultet formeln för att räkna ut hur många olika kombinationer du kan hänga dem i:

4! = 1 * 2 * 3 * 4 = 24 olika kombinationer

Varför heter vi Factorial?

Du undrar säkert varför ett human resources företag valt att kalla oss för Factorial. Jo, därför att det representerar tillväxt till sin yttersta spets, en fakultet av tillväxt av tid, resurser och produktivitet. Factorials HRM system tillåter företag att maximera sina resurser och fortsätta växa!